Nirvana

21. 9. 2011 13:28
Nirvana, Kurt Cobain, album Nevermind a další se nesmazatelně zapsali do historie rockové hudby.
Nirvana.
Nirvana. | Foto: Aktuálně.cz

Kultovní grungeová kapela Nirvana, v čele s Kurtem Cobainem, byla zřejmě poslední rockovou kapelou, schopnou na nějaký čas výrazně proměnit podobu celého hudebního středního proudu.

Krátká historie kapely

V maloměstském Aberdeenu ve státě Washington se Kurt Cobain (kytara, zpěv, autor písní) a Krist Novoselic (basová kytara), vedeni společnou zálibou v punk-metalové hudbě (reprezentované například kapelou Melvins) rozhodli, v roce 1986, založit kapelu. Zpočátku s nimi vystupoval bubeník Chad Channing, kterého však o čtyři roky později, po albu Bleach, vystřídal Dave Grohl z punkových Scream.

V roce 1991 vydané album Nevermind, obsahující například hity jako Smell like teen spirit, Come As You Are nebo Lithium poté kapelu katapultovalo na první příčky hudebních žebříčků a směrem k mainstreamu, který se tehdy točil zejména kolem stadionového rocku a metalu. Cobainovi a jeho spoluhráčům se podařila tato dominance prolomit, čímž také zároveň začala éra stylu nazývaného grunge. Universal Music vydává 26. září reedici alba Nevermind ke dvacátému výročí vzniku kultovního alba.

Dva roky po vydání alba Nevermind vyšla deska In Utero. Na konci roku 1993 natočila Nirvana pro televizi MTV v rámci série Unplugged akustický koncert, plný temných a zadumaných písní. Čtvrtého dubna 1994 potom spáchal Cobain sebevraždu, když se zastřelil ve svém domě v Seattlu.

Kurt Cobain

Během svého života se Cobain potýkal s drogovou závislostí na heroinu, ke které ho přivedly osamělost a deprese spojené s rozvodem rodičů.

Ve svých písních zpíval právě o osamělosti, násilí a bezvýchodnosti, o odvrácené straně civilizace i nenávisti k sobě samému.

Oženil se se zpěvačkou kapely Hole Courney Love - ta mu později porodila dceru Francis Bean. Jejich vztah, drogové excesy a vystupování během koncertů ho činilo vděčným terčem novinářů, které nenáviděl.

Nesnášel ani komerční šílenství, které kolem kapely vzniklo. To, spolu s depresemi, závislostí a dalšími věcmi nakonec Cobaina vedlo k několika pokusům o sebevraždu, které nakonec vyvrcholily zastřelením se na začátku dubna 1994.

Bylo mu tehdy 27 let a zemřel tedy ve stejném věku jako třeba Janis Joplin, Jim Morrison, Jimi Hendrix nebo Amy Winehouse. Část jeho popela byla poté rozptýlena v jednom newyorském buddhistickém klášteře, část vysypána do řeky Wishkar nedaleko jeho domova ve Washingtonu a zbytek si ponechala jeho manželka Courtney Love.

 

Právě se děje

Další zprávy